praktisch muziekpedagogisch avondje


We maken alweer heel wat jaartjes muziek met elkaar. En daar ontlenen we als Hodgepodgers veel plezier aan, zowel op de wekelijkse repetitieavonden als tijdens de optredens. Een dirigent hebben we niet, nooit gehad ook. We luisteren goed naar elkaar, en bekritiseren elkaar soms waar nodig. Een prima manier van werken waar we ons doorgaans met z'n zessen senang bij voelen. Een gevoel waar overigens niet op het minst de reacties van het publiek debet aan is. Desalniettemin ontstond op enig moment bij ons de wens om een kritisch oor van een professional. Aan een kritische, doch opbouwende beoordeling van een musicus, die volkomen neutraal staat t.o.v. de muzikale prestaties van 'Hodgepodge'.

Gisteravond, op onze repetitieavond van j.l. 1 sept. '14, was het zover. Spannend, Kenny Weekenstroo, zangpedagoog en beroepsmusicus van huis uit, ging er eens even goed voor zitten. Begin maar jongens, laat me horen wat jullie in huis hebben. Het eerste nummer was 'Sing Irishman Sing', het tweede er direct achteraan was 'I tell me ma'. Daarna richtte Kenny, terwijl hij al doende zijn eerste indrukken feitelijk nog aan het verwerken was, zich tot ons. Prachtige stemmen jongens, maar waarom worden die dicht geknepen als je zachter of tweede stem moet zingen? En die ritmesectie, kan dat niet wat prominenter, trouwens jullie spelen allemaal overwegend te voorzichtig is mijn eerste indruk, te netjes! Laat je horen, ook al gaat het mogelijk hier en daar wel eens fout, liever niet natuurlijk, maar wees er niet te benauwd voor. Jullie doen het goed, maar iets meer lef is wel op z'n plaats, durf! Enfin zo ging het nog een tijdje door. Stuk voor stuk kregen we aanwijzingen van Kenny die iedereen ter harte nam. Indachtig zijn aanwijzingen en opmerkingen speelden we daarna een stuk nog eens. En zowaar de dynamiek spatte er bij tijd en wijle af. We hebben hard gewerkt, steeds maar weer een nummer over doen, waarbij de nuances soms net weer even anders lagen. Het was een leerzaam avondje, die t.z.t. nog wel eens een vervolg mag hebben.

Een nuttige investering, kritiek en zelfreflectie ter vermaak en verbetering van de muzikale prestaties van 'Hodgepodge' met behoud van plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten