Irish ballads & pub music in Giethoorn!


In de kop van Overijssel ligt Giethoorn, een bijzonder dorp dat ook bekend staat als het Venetië van het Noorden of het Hollands Venetië. De talloze grachten en boogbruggetjes dragen bij aan deze bijnamen, die overigens niet zonder reden zijn ontstaan. Door vervening honderden jaren geleden vestigden steeds meer inwoners zich aan de Dorpsgracht, die destijds gegraven werd vanwege het turfvervoer. De vele grachten die vervolgens in de loop der jaren werden gegraven, zijn tot op de dag van heden het kenmerk van dit unieke en bijzonder fraaie waterdorp.

Doordat het vervoer in Giethoorn nog overwegend met behulp van al of niet gemotoriseerde punters gaat, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. was dan ook aangenaam verrast dat ze in dit betoverende waterdorp haar repertoire van Irish ballads en pub music mocht laten horen.
Ze hielden afgelopen weekend 5 en 6 september in Giethoorn de 1e editie van de Dutch Vogalonga. Een waterevenement analoog aan de Vogalonga van Venetië, waar het jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld trekt. Een niet-competitieve roeirace die in 1975 begon als protest tegen het verslechteren van de stad door golfslag die door toenemend gebruik van gemotoriseerde boten werd veroorzaakt.

Daarnaast willen ze met het waterevenement meer aandacht vragen voor het herstel van de tradities in de Italiaanse stad. In Giethoorn varen alle gemotoriseerde verhuurboten al decennia op elektriciteit en dit is niet ten nadele van de ongemotoriseerde vaartuigen en het nabij gelegen Nationaal Park Weerribben-Wieden. Maar op de 1e editie van de Dutch Vogalonga was de gehele watersport welkom. Een vaartocht rond Giethoorn, geschikt voor allerlei soorten vaartuigen zoals sloepen, fluisterboten, kano’ s, roeiboten en drakenboten. De tocht startte en eindigde op het Vogalonga Island in het Bovenwijde.

Het optreden van bij Hotel Brasserie 'De Pergola' kon afgelopen zondag vanwege de weersomstandigheden niet in de buitenlucht plaatsvinden. Jammer, in onze fantasie hadden we ons daar op de kant van de verlengde Cornelisgracht, ofwel het Grande Canal van Giethoorn al zien spelen, onder het voorbij trekken van een bonte vloot aan pieremegoggels of anderszins. Maar helaas ging deze vlieger niet op. Desalniettemin hebben we binnen toch lekker gespeeld, en omdat we de speakers buiten hadden gezet, viel de aanloop en het aantal luisteraars nog reuze mee ook. Samen met onze geliefde groupies hebben we de middag met een gezellig dinertje afgesloten in de sfeervolle brasserie van 'De Pergola'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten