about Scottish Sail and nosing & tasting


Zaterdag 21 mei 2016, op naar de vierde editie van 'Scottish Sail'. Even over één werden aan de Havenkade in Zeewolde de trossen van zeilschip 'Sula' gelost. Met een stevige westen wind over dwars, werd koers gezet naar eiland 'de Zegge' in het Wolderwijd iets ten zuiden van Zeewolde. Recht voor de boeg dus, op een klein kwartiertje varen. Het is knap grijs maar gelukkig droog.
Alweer voor de derde keer op rij isuitgenodigd om het 'Scottish Sail' evenement muzikaal luister bij te zetten, samen met enkele pipes and drums van 'The Seaforth Highlanders of Holland' uit Voorthuizen en Rosalie en Madelief Wagenaar, danseressen van de 'Rose Irish Dance Company' uit Maassluis.

Nadat Nico de 'Sula' in het pittoreske havenkommetje van 'de Zegge' op onnavolgbare wijze had aangemeerd, het was per slot van rekening ook zijn boot, konden we uiteraard van boord. We moesten nog even een stukje sjouwen met onze instrumenten, maar de nosing & tasting locatie hadden we vrij snel in de peiling. Bij de flessen, daar moesten we zijn natuurlijk, daar zouden de deelnemers zich straks na de Botterrace en de Highland Games verzamelen voor het exclusieve ruik- en proefwerk. Het probleem dat zich even voordeed was, hoe we ons moesten opstellen. Het waaide inmiddels zeker 5 Bft. daar onversterkt tegenin musiceren zou voor dovemansoren zijn. Achter de rietkraag, met de rug in de wind was de best haalbare opstelling. Het mocht echter weinig baten, het geluid werd grotendeels door de wind meegevoerd, lastig spelen, lastig luisteren. Maar de stemming was daarentegen prima, en naarmate de nosing & tasting vorderde steeds beter. Hoe kon het ook anders met zulke voortreffelijke verzorgers. We werden met z'n allen door connoisseur Wim de Ridder (en zijn vrouw) van Pernod Ricard Nederland ongelooflijk verwend met heerlijke whisky's. Een exclusieve selectie van Glenlivet, Aberlour, Scapa, Longmorn en weet ik wat nog meer. Waarbij we uiteraard ook nog uitgebreid tekst en uitleg kregen over herkomst en productie van de goddelijke drankjes. Ik moest wel lachen toen ik iemand hoorde zeggen 'als je dit allemaal kunt onthouden ben je dus een geheelonthouder'. In dit verband een soort van contradictio in terminus, prachtig. 'Scottish Sail' een mooi evenement. Het is zoals gezegd inderdaad oud hout, wind en zeilen. Highland Games, gerookte vis, whisky amuses, Schotse muziek, exclusieve Single Malts en open podium met Celtic workshops als Riverdance en Tapdance. En tussen alle bedrijven door trad beurtelings op met eerder genoemde pipers en danseressen. Winderig, maar we hebben genoten met z'n allen, wat 'Hodgepodge' betreft voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten