concert op de 'Jaqueline'


Zaterdag 15 november j.l. had het Harderwijker Shantykoor 'de Boekaniers' in het kader van haar twintig jarig bestaan een bootconcert op Partyschip 'de Jaqueline' georganiseerd. Daarbij hadden ze tot ons genoegen ook 'Hodgepodge' uitgenodigd, om naast hun ook een steentje bij te kunnen dragen aan de feestvreugde middels een optreden tijdens een unieke avondtocht over het Wolderwijd.

Shanty's en zeeballades versus Irish ballad's & folk music dus. De verschillen in ballad's zijn vaak flinterdun. Het verschil tussen shanty's en ballad's is vrij makkelijk te duiden. Shanty's zijn ritmische arbeidsliederen die aan boord werden gezongen tijdens bijvoorbeeld het gelijktijdig doorhalen van de brassen (aantrekken van de zeilen), bij het ankerlichten of bij het zware en eentonige werk aan de pompen. De ritmische shanty's waren dus primair bedoeld als werkondersteunend.
Naast de shanty's waren er ook de ballades, waarin het harde leven aan boord, de willekeur van het scheepsgezag, de goede of slechte eigenschappen van het schip of de emotionele bindingen met de wal werden bezongen. Dit zijn vaak wat meer melancholieke liederen. Liederen over liefde, avontuur, medelijden, bijzondere personen, gevechten, of eenvoudigweg over alledaagse dingen. Kortom over zaken en onderwerpen waarover ook op de vaste wal doorgaans ballad's en folksongs ontstaan.

Maar goed, 'Hodgepodge' heeft samen met het jubilerende shantykoor erg genoten van de prachtige avond op 'de Jaqueline'. Hoewel we nauwelijks ervaren hebben dat we op het Wolderwijd hebben gevaren. Het was een volle bak en wij waren druk met musiceren en naar elkaar luisteren, bovendien was het buiten donker en zagen we toch niets. We hadden eigenlijk net zo goed aan de Havendam kunnen blijven liggen, maar dat terzijde. 'Boekaniers' nog bedankt voor de uitnodiging en op naar de viering van het volgende lustrum!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten