Lied over gevoelens en verlangen op zee
Onlangs heeft het lied 'It's one more day on the grey funnel line' aan haar repertoire toegevoegd. Het is een lied van de Engelse singer songwriter Cyril Tawney (1930-2005) dat hij schreef tijdens zijn tijd bij de marine in 1959. Het lied, een van zijn bekendste nummers, zegt in feite iets over de verveling, eenzaamheid en het verlangen naar huis dat menig zeeman treft. Grey Funnel Line ofwel Grijze trechter lijn, is een term voor de schepen van de marine die de kleur van de trechter van andere commerciƫle rederijen (bijvoorbeeld Blue Funnel Line) vergelijken.
Don't mind the rain or the rolling sea,
The weary night never worries me.
But the hardest time in sailor's day
Is to watch the sun as it dies away.
It's one more day on the Grey Funnel Line.
The finest ship that sailed the sea
Is still a prison for the likes of me.
But give me wings like Noah's dove,
I'd fly up harbour to the girl I love.
It's one more day on the Grey Funnel Line.
There was a time my heart was free
Like a floating spar on the open sea.
But now the spar is washed ashore,
It comes to rest at my real love's door.
It's one more day on the Grey Funnel Line.
Every time I gaze behind the screws
Makes me long for old Peter's shoes.
I'd walk right down that silver lane
And take my love in my arms again.
It's one more day on the Grey Funnel Line.
Oh Lord, if dreams were only real
I'd have my hands on that wooden wheel.
And with all my heart I'd turn her round
And tell the boys that we're homeward bound.
It's one more day on the Grey Funnel Line.
I'll pass the time like some machine
Until blue water turns to green.
Then I'll dance on down that walk ashore
And sail the Grey Funnel Line no more.
And sail the Grey Funnel Line no more.
Harderwijk, 27 november 2019.
Hodgepodge in de Vischafslag Harderwijk.
Het was afgelopen zaterdagavond een gezellige boel in de Vischafslag van Harderwijk. In deze authentieke locatie waar een eeuw geleden de vis werd verhandeld, werd niet alleen het botter-vaarseizoen 2019 feestelijk afgesloten met muziek en hapjes en drankjes voor alle vrijwilligers, maar werd ook nog eens gevierd dat de Vischafslag Harderwijk een dag eerder bij Erfgoed Gelderland in Nijmegen de publieksprijs had gewonnen bij de prijsuitreiking van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2019.
(Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten stelde Erfgoed Gelderland in 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs in: de Gouden Gelderse Roos. Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten m.b.t. de geschiedenis van Gelderland).
Behalve dat 'Hodgepodge' met veel plezier deels de muzikale aankleding van de avond verzorgde, bij tijd en wijle bijgestaan door een enthousiaste violist en accordeonist uit het gezelschap van vrijwilligers, bracht zangeres en songwriter Marieke van Ruitenbeek met verve een door haar speciaal geschreven lied ter ere van de prijswinnaar. En wel op de bekende wijze van 'het tuinpad van mijn vader' van Wim Sonneveld. Al met al zat de stemming er lekker in, maar aan alles komt een eind, zo ook aan deze avond. Met de enthousiast meezingende aanwezigen werd door 'Hodgepodge' met 'Goodnight Irene' een punt achter een mooie avond in de Vischafslag van Harderwijk gezet. H'wijk, 18/11'19.
'Wagon Wheel', een liftreis naar het zuiden.
De betekenis van 'Hodgepodge' is mengelmoes, ratjetoe of allegaartje. Dat houdt sowieso in dat ons repertoire aardig divers is, hoewel het accent doorgaans op Irish ballads & pub music ligt. Maar af en toe maken we bij gelegenheid ook wel eens een uitstapje naar een ander muziekgenre, bijvoorbeeld Americana of country. 'Wagon Wheel' is zo'n uitstapje, 'Hodgepodge' beleeft aan dit pure country nummer, dat in de begin jaren 70 van de vorige eeuw geschreven is door Bob Dylan en Ketch Secor van 'Old Crow Medicine Show', en door Darius Rucker in 2013 is gecoverd, veel speelplezier.
Het lied gaat over een liftreis naar het zuiden langs de oostkust van de Verenigde Staten vanuit New England in het noordoosten door Roanoke in Virginia, met als beoogde bestemming Raleigh in North Carolina, waar de verteller zijn geliefde hoopt te zien. 'Wagon Wheel' bestaat uit totaal drie coupletten met een refrein, het refrein wordt in totaal vier keer gezongen. H'wijk, 15/11'19.
'Hodgepodge' op een heel genoeglijk feestje
Het is afgelopen vrijdagavond een genoeglijk feestje geworden in de 'Kop van de Knar'in Harderwijk. Waarbij de jubilerende organisator Niko met zijn vrouw Phemia uiteraard in het middelpunt van de belangstelling stonden. En het gezellige gekeuvel van de feestgangers regelmatig werd onderbroken door de Irish ballads & pub music van 'Hodgepodge'. Maar toen na verloop van tijd het buffet geopend werd met diverse soorten stamppot zoals hutspot, boerenkool en zuurkool met worst, gehaktballen en weet ik allemaal niet wat nog meer, was het toch even een tijdje stil. En terecht, het was een heerlijk hapje eten, menigeen kon de verleiding niet weerstaan om voor de 2e keer op te scheppen. Verkwikt en verzadigt werd daarna het in decibellen toenemende gekeuvel bij tijd en wijle weer als vanouds onderbroken door een mooie ballad van 'Hodgepodge'. Na nog een lekker toetje en koffie na nam iedereen tenslotte afscheid van de 70 jarige jubilaris en zijn geliefde eega. Einde van een genoeglijk stamppottenfestijn. H'wijk, 9/11'19.
Abonneren op:
Posts (Atom)